”Min kamp for retfærdighed” er er samarbejde mellem Jane Fisher-Byrialsen og Thea Pedersen. Udgivet som e og lydbog af Storytel Original og som papirbog af Forlaget 28B den 5. februar 2024.
Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.
Fra bogens bagside: Hvad ville du gøre, hvis du sad i fængsel for en forbrydelse, du ikke havde begået?
Danske Jane Fisher-Byrialsen er en højt profileret forsvarsadvokat i USA. I Min kamp for retfærdighed fortæller hun med afsæt i otte kriminalsager – fra den danske pædagogstuderende Malthe Thomsen til The Central Park Five – om sit arbejde og sin mission, som er at hjælpe uskyldigt dømte.
Om tvivlsomme afhøringsmetoder, en kriseramt politistyrke, politisk motiverede dommere og statsanklagere, et fængselssystem, der er iskold forretning, og mennesker, ofte fra socialt dårlige kår, som fanges i et brutalt system. En beretning fra et retssamfunds bagside og et opråb fra en ildsjæl, for hvem lighed for loven er altafgørende.
Når man læser om de forskellige sager i denne bog, tror man nærmest det er løgn. Den behandling nogle anholdte får i USA er fuldstændig uforståelig. Der bliver løjet i stor stil, det er helt acceptabelt at presse en anholdt så meget, at de tilstår noget de ikke har gjort, blot for at slippe væk fra situationen. Men her holder ordensmagten ikke med at være kreative, for det forekommer også at beviser trylles væk, at der ikke undersøges godt nok, at man peger på en gerningsmand og ikke undersøger andre spor, at ting forties osv – listen er alenlang, og man må, efter end læsning, konstatere at systemet i USA er pilråddent.
Jane Fisher-Byrialsen er kendt som hende der forsvarede Malthe Thomsen, sagen startede tilbage i 2014 hvor Malthe Thomsen er pædagog studerende i en børnehave i New York. En kvinde anmelder Malthe for at have krænket 13 af børnehavens børn seksuelt, noget han ikke havde gjort. Og her starter et sandt mareridt. Næsten et halvt år, er Malthe i politiets varetægt, og de passer ikke pænt på folk! Da anklagen ikke kan løfte bevisbyrden, opgiver de at rejse tiltale og sagen opgives. To år senere godkender en dommer at Malthe kan føre retssag om uretfærdig behandling. En erstatning er måske et lille plaster på såret, men det som er gjort mod den unge mand, kan aldrig tages tilbage og ikke alverdens pengesummer kan bøde for sådan en ”oplevelse”.
Malthe sagen er desværre kun en af mange, og Jane Fisher-Byrialsen kæmper en ulige kamp mod systemet. Men kæmper det gør hun… Bogen giver et indblik i hvordan Janes hverdag og arbejdsliv med alle de grusomme sager er, og man kan kun tage hatte af for en kvinde som hende. Hun har det vildelse drive og er en ægte badass. Hun har et hjerte af guld og det banker for de uskyldige.
På Krimimessen i 2024 fortalte Jane Fisher.Byrialsen, Thea Pedersen og Malthe Thomsens mor om sagens forløb. Aldrig har jeg gået fra et foredrag på Krimimessen med tårer ned af kinderne, men deres historie er hjerteskærende og jeg er fuld af beundring over at de vil fortælle den.
En bog som denne er svær at give lakridspiber fra 1 – 6 som jeg plejer, da den ikke kan bedømmes som de krimier jeg normalt læser. Men jeg giver bogen min varmeste anbefaling og håber at Jane for sparket nogle flere døre ind, i kampen for retfærdighed og kampen for at ændre et system der overhovedet ikke kan tolereres.
Se mere her:
ISBN: 9788793982826
Forlag: Forlaget 28B
Forfatter: Jane Fisher-Byrialsen og Thea Pedersen
Titel: Min kamp for retfærdighed
Sidetal: 402