Anstalten

”Anstalten” er skrevet af Stephen King. Udgivet af forlaget Hr Ferdinand den 18. september 2019.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagsidetekst: En sen nattetime i en stille forstad til Minneapolis bryder ukendte gerningsmænd ind i Luke Ellis’ families hus, slår hans forældre ihjel og laster drengen ind i en sort varevogn. Hele operationen tager mindre end to minutter. Luke vågner på Anstalten, i et værelse som ligner hans eget, blot er rummet uden vinduer. Og når han åbner sin dør, er der andre døre; døre til værelser med andre børn som ham, børn med særlige evner inden for telekinese og telepati, som også er endt på Anstalten på samme måde som Luke. Kalisha, Nick, George, Iris, den tiårige Avery Dixon og Luke, alle befinder de sig i Forhuset.

Andre er flyttet til Baghuset, der ifølge Kalisha er som en stor insektfælde: ”Børnene tjekker ind, men de tjekker aldrig ud.” Anstaltens tilsynsførende, Mrs. Sigsby, og resten af personalet har kun ét for øje, nemlig skruppelløst at udvinde børnenes særlige evner. Hvis børnene samarbejder, giver personalet dem mønter til Anstaltens salgsautomater, og hvis de modsætter sig, er straffen brutal.

Stephen King er gysets mester og har leveret et utal af bøger, som er strøget til tops. Det startede først i 1970erne hvor ”Carrie” blev udgivet og herefter startede eventyret. Han er i dag, en af Amerikas bedst sælgende forfattere. Flere af hans bøger er blevet filmatiseret. Her i Danmark er IT 2, lige nu, at se i biografen.

Den 12 årige dreng Luke er et overintelligent barn. Han har en snert af lidt paranormale evner og det er denne egenskab som gør, at han bliver bortført. Han vågner op på Anstalten og indlemmes i et miljø så usundt og møg farligt, at man næsten ikke kan bære at læse det. Luke og de andre børn på Anstalten, hjælper hinanden til at udholde de pinsler de bliver udsat for. Men Luke indser at hvis han skal komme levende fra sit ophold, må han forsøge at flygte. Disse børn må blive voksne før tid og virkelig være modige. Men hvordan gør man det ingen andre har lykkes med?

Stephen King har, igen, skrevet en bog hvor det essentielle er kampen mellem det gode og det onde. Han beskriver både stedet, personer og situationer, så man nærmest selv er til stede. Det var et univers som jeg blev suget med i og heppede på den modige flok unger. Og man blev jo nød til at finde ud af, hvad pokker, de børn blev brugt til!

Jeg er ikke altid fan når Stephen King bliver for crazy. Nogle af hans bøger er lidt for fantastiske, for min smag, men denne var jeg ret vild med. Bevares, der er også lidt crazyness men det hører ligesom til i en King bog også elsker jeg, at en vis Hr Trump får et par stikpiller…

Bogen får 5 (af 6) lakridspiber… Fru Thulstrup elsker modige unger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *