Manden i skyggerne

”Manden i skyggerne” er skrevet af Phoebe Locke. Udgivet af Lindhardt og Ringhof den 3. juni 2020.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: Det startede som en vandrehistorie. En uhyggelig legende om Skyggemanden, som børnene skræmte hinanden med. Men for Sadie og hendes venner blev historien en besættelse – og skyggerne i mørket blev alt for virkelige. 

Mange år senere er Sadies teenagedatter Amber anklaget for mord, og hendes retssag chokerer hele landet: Hvordan kan sådan en ung pige begå så voldsom en forbrydelse? Det virker som om hemmelighederne fra Sadies fortid har indhentet hendes datter. Og nu vil den forfærdelig sandhed om hvad der skete dengang måske endelig komme frem i dagens lys.

Bogen er inspireret af en virkelig retssag kaldet ”The Slender Man Stabbing” fra 2014. Her forsøgte to piger at slå deres veninde ihjel, fordi ”Slender Man” sagde at de skulle.

”Slender Man” er et internetfænomen skabt af en portrættegner. Han manipulerede billeder, til en konkurrence, hvor han indsatte denne høje mand uden ansigt. Billederne skulle virke ægte men fremkalde uhygge ved at være genkendelige men alligevel have et twist af noget unaturligt – her var det en høj mandsskikkelse uden ansigtstræk. Og efter denne foto-konkurrence, gik det helt galt. Der blev skabt den ene historie efter hinanden og folk, især børn blev skræmt fra vid og sans. Folk gik amok på internettet og en uhyggelig myte blev skabt. Slender Man skulle angiveligt stalke børn og få dem til at gøre uhyggelige ting.

En af bogens karakterer Sadie, er netop sådant et barn, der er vokset op med ”Slender Man” eller som her ”Skyggemanden”. En gruppe veninder er fanget i spinnet omkring denne myte og senere, da en af dem selv får børn, er ”Skyggemanden” stadig noget som spøger – derude i skyggerne.

Jeg havde forventet at blive skræmt fra vid og sans, troede at jeg ikke turde læse når det var mørkt, fordi jeg er lidt en kylling når det kommer til gys. Jeg havde, kort sagt, meget høje forventninger til bogen, til dels blev mine forventninger indfriet. Jeg syntes baggrundshistorien er super crepy og jeg er fascineret af det massehysteri og hvordan sådan en historie kan blive kæmpe stor. Jeg syntes bare ikke det kommer helt til udtryk i bogen og hvis jeg ikke kendte baggrundshistorien, ville jeg syntes at det var en tam omgang gys. Men hvis man læser bogen og ikke sammenligner med virkelighedens historie, får man en fortælling om en stakkels pige som blev offer for dette mystiske fænomen og hvordan denne pige blev trukket ind i Skyggemandens spin. Hun blev født i skyggen…

Selv om jeg ikke blev skræmt fra vid og sans, er det en god spændingsroman. Historien veksler mellem en del personer og man skal holde tungen lige i munden for at følge med. Der overraskes og du ved ikke helt hvad der kommer til at ske. Så vil du have et lille gys, med en ret så uhyggelig baggrundshistorie, skal du prøve at læse denne. Det er en slags domestic noir med et uhyggeligt twist af en virkelig hændelse.

Bogen får 4 (af 6) lakridspiber

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *