Den dag Brita forsvandt

”Den dag Brita forsvandt” er skrevet af Michael Teschl. Udgivet af Politikens Forlag den 4. november 2019.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagsidetekst: En decemberdag i 1981 forsvandt den 30-årige Brita Hansen sporløst i Frederikshavn. Først syv måneder senere blev hendes lig fundet i havnen. Hun var blevet kværket, og hendes fraseparerede mand, fritidsmusikeren Ove Hansen – også kaldet ‘Pedal Ove’ – blev under stor mediebevågenhed idømt 12 års fængsel for drabet.
 
10 år senere blev Pedal Ove-sagen genoptaget på baggrund af to DR-dokumentarer, hvor nye vidner og oplysninger satte spørgsmålstegn ved Ove Hansen som gerningsmanden. Denne gang frikendte domstolen ham, og sagen blev derefter kendt som danmarkshistoriens største justitsmord.
 
Men hvordan kunne det ske i et retssystem som det danske, at medierne fik så stor indflydelse på en drabssag? Hvordan kunne DR præsentere nye vidner, som politiet trods en årelang efterforskning ikke kendte til? Talte vidnerne sandt? Gjorde Ove Hansen? Og hvem slog så Brita ihjel?

I 25 år er ingen nye spor dukket op i drabsmysteriet. Indtil i 2017, hvor et anonymt brev landede i Michael Teschls postkasse og vækkede sagen til live igen. Forfatteren satte sig for at lægge brikkerne i den endnu uopklarede drabssag, og undervejs blev løgne afsløret, forklaringer ændret – og et alibi smuldrede.

Når man læser denne bog, må man bøje sig i støvet for hvilken mængder af tid der er brugt på research. Jeg kan kun forestille mig, de bunker af sagsakter der er blevet læst igennem, igen, og igen.

Sagen om Pedal-Ove = Ove Hansen fra Frederikshavn husker jeg ikke, jeg var 10 år og havde vist barbiedukker og veninder i hovedet. Men da sagen blev genoptaget i 1992, var der vist ikke mange, som ikke læste om sagen, der blev kendt som Danmarks største justitsmord. Sagen havde stor mediebevågenhed og der blev lavet dokumentar programmer, hvor politiet blandt andet blev klandret for dårligt arbejde. Der var delte meninger og sagen syntes at have en del løse ender og det vrimler med folk som ændre deres vidneudsagn. Det må ikke have været let at manøvre rundt i. 81 minutter og et rødt tæppe betyder meget for denne sag…

Britas morder er aldrig blevet fundet og et anonymt brev, giver måske nyt håb, men husker folk rigtigt så mange år efter? Taler de sandt? Jeg tænker at nogen må vide noget,

Det er ikke en bog som er hurtig læst, da den indeholder bunker af information. Igen kan jeg kun beundre denne forfatters gåpåmod og vedholdenhed. Men da der er mange gentagelser og at jeg syntes det var umuligt at holde styr på datoer og tidspunkter underlæsningen, kom jeg desværre til at kede mig lidt undervejs.

Bogen får 3 (af 6) lakridspiber… Fru Thulstrup beundre de mange sider der er blevet læst.

One thought on “Den dag Brita forsvandt”

  1. Jeg er i gang med den. Jeg synes også den er meget tung og man skal holde tungen lige i munden med fakta.
    Og at Brittas nye kæreste har en Eks- kæreste som også dør ung, under mystiske omstændigheder er også tankevækkende.
    Men det lykkes mig nok at blive færdig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *