Ødemark

”Ødemark” er skrevet af Stina Jackson. Udgivet af Lindhardt og Ringhof den 1. september 2020.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: I det nordligste Sverige ligger den lille by Ødemark. Den består af fjorten gårde, hvoraf kun fem er beboede. På en af disse bor Liv med sin gamle, sære far Vidar og sin teenagesøn Simon. De er en usædvanlig familie, og Liv kan ikke undgå at bemærke kundernes blikke og hvisken, når hun arbejder aftenvagt på benzintanken. Folk i det lille samfund undrer sig over, hvorfor Liv aldrig er flyttet hjemmefra, heller ikke efter hun fik Simon. De taler også om Vidars formue, de mange penge, han ikke nænner at bruge af, og hvor lette ofre den lille familie må være…

”Ødemark” er Stina Jacksons anden roman. Den første hedder ”Sommermørke” og er fra 2019, min anmeldelse af den, kan læses her. ”Sommermørke” blev kåret til Årets Krimi 2018 i Sverige.

“Ødemark” er en mørk og dyster fortælling om menneskeskæbner. Det er det Stina Jackson kan. Hun kan digte en krimi som består af mørke, menneskelige relationer og psykologi, og denne er ingen undtagelse. Der er så fine og levende beskrivelser af både mennesker og miljø. Jeg kunne tydeligt se Liv, Simon og Vidar, deres personer står klar og tydeligt frem, det gør historiens bipersoner også, og det, selv om nogle kun er beskrevet ganske lidt. Man (jeg) fik hurtigt billeder i hovedet af stedet hvor familien bor, kunne sagtens se de slidte vægge og skidtet som krøb frem overalt. Bogen er super let at læse, ordene flyder fra siderne og sproget er flot.

Men… for der kommer et men…

Jeg kunne simpelthen ikke blive fanget af historien, det gik for langsomt for min smag. Jeg syntes der blev vævet omkring denne families problematikker, uden at vi rigtig kom nogen vegne og det var de samme ting der kom op, igen og igen, det vil sige, at der ikke rigtig var nogen udvikling og ingen twist. Jeg gættede ret hurtigt sammenhængen, men kunne selvfølgelig ikke være sikker. Jeg elskede ”Sommermørke” og havde måske for store forventninger til denne bog, det kan, nogle gange, være en ulempe…

Men elsker du bøger om familiedrama, bøger uden vold og blod og bøger med et langsomt plot, så vil du elske denne her…

Bogen får 3 (af 6) lakridspiber

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *