Under Nordlys

”Under nordlys” er skrevet af Arne Woythal. Udgivet af Byens Forlag den 12. november 2019.  

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Et drab på en lille pige sender Rasmus Berg til den sydgrønlandske by Qaqortoq. Snart bliver byens enspænder fundet indebrændt i sit hus, og rygterne begynder at svirre. Er han gerningsmanden til det bestialske mord, og har han nu fået som fortjent?

Stærke kræfter i lokalsamfundet insisterer på, at sagen er opklaret, og vil have Rasmus til at rejse hjem. Men han er ikke overbevist. Da endnu en lille pige forsvinder, må Rasmus kaste sig ud i en hæsblæsende jagt på en snu og beregnende gerningsmand. Når han at løse gåden, inden pigen bliver dræbt, og nye ofre kommer til?

”Under Nordlys” er fjerde bind i serien om Rasmus Berg og Drabsafdelingen. De foregående hedder ”De dræbtes advokat”, ”Den hollandske forbindelse” og ”Gribbene fra Sofia” Bøgerne kan læses selvstændigt af hinanden.

Under Nordlys er en krimi, hvor politiets arbejde er den fremhævede del. At Arne Woythal selv er betjent, lader sig ikke fornægte. Her er der styr på tingene og intet overlades til tilfældighederne.    Der er mange detaljer og læseren ledes gennem opklaringen i et tempo og med forklaringer, som alle kan forstå. Jeg kunne dog godt tænke mig mere nørderi og at være mere inden i hovedet på betjentene – hvordan tænker den virkelige kreative betjent – hvad er, den lille detalje som gør at sagen kommer videre eller at ”ti´øren falder” og sagen opklares. Jeg er godt klar over at der ikke sker mirakler og at man ikke opfinder dybe tallerkener i enhver sag. Men for at gøre historien lige en tak mere spændende, efterlyser jeg mere nørderi. 

Man får et indblik i hvor forskelligt dansk og grønlandsk politi arbejder. Der er forskelle på nærmest alle parameter, men ingen tvivl om at alle gør det bedste de kan, under de forudsætninger de har. Det er ingen hemmelighed, at Grønland ligger højt i statistikken over sædelighedsforbrydelser og også imod børn. Det gør denne bog ekstra hjerteskærende og vigtig.  På trods af alvorligheden, er man ikke i tvivl om hvilket smukt land som danner kulisse om denne historie. Miljø og naturbeskrivelser er levende og som at se med egne øjne.

Man kan, som sådan, ikke tale om et plot. Vi følger en sag fra start til opklaring og det er politiets arbejde som er i fokus. Det betyder dog ikke at der ikke er en gåde, man ved som læser ikke hvem forbryderen er. Man er en flue på væggen hos politiet og følger deres arbejde. Sproget er letlæseligt, flydende og dagligdags. Der er først i bogen en fortegnelse over persongalleriet og en forklaring på ord og nogle af de forkortelser, der bruges i politiets sprog – det kan være en hjælp, hvis læseren har svært ved at skelne de forskellige personer fra hinanden.

Under Nordlys opklares forbrydelsen

Bogen får 4 (af 6) lakridspiber…

Fru Thulstrup anbefaler denne bog til folk som ønsker krimi med politi i fokus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *