Nøglevidnet

”Nøglevidnet” er skrevet af Jørn Lier Horst. Udgivet af Modtryk den 7. maj 2020.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: Det er sommer, og varmen står og dirrer i luften over Stavern. Drabsefterforsker William Wisting er på vej på ferie, da hans chef sender ham ud til et ligfund. Preben Pramm har ligget død en uge. Han er nøgen, bundet og har vært udsat for tortur. Huset er endevendt, men drabsmændene har tilsyneladende ikke fundet det, de ledte efter. Pramm havde ingen familie eller venner og ingen kontakt med mennesker omkring sig. Det er uforklarligt, hvorfor lige han skulle dø en så brutal død.

Handlingen i ”Nøglevidnet” er inspireret af en virkelig hændelse, forfatteren skriver:

”Sagen er omtalt som en af de mest brutale og bizarre drab i norsk kriminalhistorie. På min første arbejdsdag i Larvik-politiet fik jeg lov at slippe forbi polititapen og ind på gerningsstedet. Det var en speciel oplevelse at træde over dørtrinnet og og følge i fodsporene på en ukendt morder. Oplevelsen af at gå fra værelse til værelse og se de nådesløse spor efter en kamp på liv og død blev starten på mit forfatterskab.” citat: Jørn Lier Horst

Og netop dette, at forfatteren er betjent og har set tingene med egne øjne, virkelige forbrydelser og rigtige gerningssteder, skinner tydeligt igennem i bogens fortælling. Læserne følger dagligdagen på en politistation og man tages med helt ind i maskinrummet. Her beskrives det hvordan politiet arbejder, og det, både når der er fremgang i sagen og der findes et vigtigt eller spændende spor, men også når sagen står i stampe og det hele er lidt surt, og for læserne, en anelse kedeligt. Men det viser virkeligheden, en mordsag er ikke det ene spændende fund efter det andet og det viser denne historie.

Det er en grum fortælling og det giver historien en ekstra dimension af den bygger på virkeligheden. Det er en politikrimi hvor politiets arbejde beskrives troværdigt og autentisk. William Wisting er en hovedperson som man automatisk syntes om, han er grundig og arbejdsom. Denne bog er forfatterens debutroman, men en rigtig fin en af slagsen. Mange bøger er kommet efter, denne udgives af Modtryk, da forlaget har besluttet at 2020 skal være Jørn Lier Horst´s år, derfor udkom de fire første bøger i serien om William Wisting i maj 2020.

Serien tæller 14 bøger og i 2020, bliver de alle tilgængelige på dansk.

Serien om William Wisting

Bogen får 4 (af 6) lakridspiber

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *