Kongeriget

”Kongeriget” er skrevet af Jo Nesbø. Udgivet af Modtryk den 2. september 2020.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: Roy er mekaniker og lever et simpelt liv i en lille norsk fjeldbygd. Men freden bliver forstyrret, da hans lillebror, Carl, vender hjem med en ny kone og vidtløftige planer. Carl er forretningsmand og vil bygge et stort hotel for at bringe nyt liv til bygden, men snart kommer hemmeligheder fra brødrenes barndom på tværs. Roy har altid beskyttet Carl, men måske er lillebroren denne gang gået for vidt til, at Roy kan være sin brors vogter?

KONGERIGET er en mørk og mægtig thriller – om ambitioner, loyalitet og kærlighed. Og det er ikke mindst en roman om hemmeligheder, der kan få båndet mellem brødre til at briste.

Jo Nesbø har skrevet tolv bøger om Harry Hole og seks enkeltstående romaner. ”Kongeriget” er en af de enkeltstående romaner.

Det er mørkt, det er dystert, det er vildt…

Mor, Far og to brødre i en lille fjeldbygd. Alle kender alle, men kender alle alles hemmeligheder? Faderen kalder det sit Kongerige…

Det er en mørk, hjerteskærende historie om to brødre der hurtigt lærer, at de kun har hinanden. Her er blod altid tykkere end vand og storebror Roy har, uden tøven og tvivl, altid lillebror Carls ryg. Bogen indeholder mange dilemmaer og historien twister gang på gang og man aner aldrig hvordan man ender.

Indrømmet, det tog nogle sider inden jeg rigtig blev fanget af historien, men så blev jeg også fanget, fanget i det som Jo Nesbø kan. Han er mester i at skabe universer så mørke, at man ikke tror det kan blive værre, men det kan det altid. Og denne historie er ingen undtagelse. Roy går gennem ild og vand for sin lillebror Carl og skyr ingen midler. Hvad der binder de to brødre så hårdt sammen, afsløres bid for bid gennem bogen, i et plot som holder hele vejen. Sproget er så flot og så flydende at man ikke opdager at man har læst en halv bog. Der er ikke særlig meget fart på handlingen, plottet drives ikke hårdt frem, men foregår i et anseeligt tempo, ligesom livet i en lille by – så tingene passer perfekt sammen. Han har gjort det igen – skrevet en bestseller!

Bogen får 5 (af 6) lakridspiber

Carl brætter sine skjorteærmer op… Efter diskussion på min facebook side, er konklusionen at det enten er et norsk udtryk eller et nordjysk udtryk. Men her i Midtjylland kan det også høres.

Jeg har aldrig hørt udtrykket at det regner katte og kaniner, på dansk
Har du?

2 thoughts on “Kongeriget

 1. brætte verbum
  BØJNING -r, -de, -t
  UDTALE [ˈbʁadə] tip
  OPRINDELSE fra norsk brette, af norrønt bretta ‘bøje opad’, afledt af brat
  kun i udtrykket:
  Fra DDO:

  folde eller rulle op SPROGBRUG sjældent
  SYNONYM smøge op
  ORD I NÆRHEDEN flytte …vis mere
  GRAMMATIK NOGEN brætter NOGET op i tilknytning hertil adjektivet opbrættet
  Hans flipløse arbejdsskjorte var brættet op over de ynkeligt magre underarme PoØrum94

  Katte og kaniner – (som man siger): Nordnorsk morsomhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *