Dødfunden

”Dødfunden” er skrevet at Gretelise Holm. Udgivet af HarperCollins den 17. september 2019.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Søndag den 16. september 2018 blev antropologen og samfundsforskeren Ellinor Green, 62 år, fundet død i sit hjem i Vanløse, og dødsårsagen kunne ikke umiddelbart fastslås.

Ellinor Green kunne have haft mange grunde til at føle sig træt af livet: En datter, som var besat af en usund kostdille og havde slået hånden af sin mor, en søn, der var i frit socialt fald som hadefuld tastaturkriger, en ægtemand, som bedrog hende, og en chef, som lige havde fyret hende.

Var det hele blevet for meget for Ellinor? Eller var Ellinor blevet for meget for en anden?

En sarkastisk fortælling med et krimi plot…

Peter vender hjem fra en udlandsrejse og finder sin kone Ellinor liggende på sengen, død. Det starter en efterforskning hvor løgne, fortielser og skjulte dagsordener kommer for dagen. Nærmeste familie undersøges og her tegnes et billede af deres relationer og fælles liv.

I takt med at efterforskningen skrider frem, er der forskellige grupper at mennesker som får forfatterens skarpe pen at føle. Er det selvmord eller mord? Ellinor og Peters datter er veganer/raw food-spiser og virkelig fanatisk omkring kost, oveni er datterens børn godt på vej til at være fejlernæret. Deres søn som er droppet lidt ud af samfundet, er alkoholiker og optræder som troll, for en gruppe som sympatisere med fx Breivik, på facebook. Og som om dette ikke var nok, er deres ægteskabelige liv nærmest ikke eksisterende, med diverse sidespring og løgne. Så der er udfordringer nok og spor nok at kigge på.

Det er dog ikke krimidelen som er mest fremtrædende i denne bog. Gretelise Holm svinger sin, til tider, sarkastiske pen og man er aldrig i tvivl om forfatterens mening om diverse grupper. Ikke at jeg er uenig i hendes synspunkter, det blev bare, til tider, en anelse for meget for min smag.

Det er helt sikkert en anden måde at konstruere en krimi på og uanset om man kan lide det eller ej, er emnerne højaktuelle og vigtige at debattere. Der er ikke stor focus på opklarings og politiarbejde men mere på den dødes liv og relationer mennesker i mellem. Sproget er let og flyder fint, bogen er på sine 256 sider hurtig læst. Der er ikke vilde og blodige scener og der er ikke fuld fart over feltet. En slags hygge spændingsroman…

Så er du til skarpe meninger og højaktuelle emner tilsat et krimiplot, er det denne bog du skal vælge. Gretelise Holm modtager for ”Dødfunden” Harald Mogensen prisen for Årets bedste krimi, prisen overrækkes på Krimimessen i Horsens den 28. marts 2020. Tillykke…

Bogen får 3 (af 6) lakridspiber…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *