Venner og fjender – “Vejen til Warszawa” og “Kobberslottet”

”Vejen til Warszawa” og ”Kobberslottet” er skrevet af Lotte og Søren Hammer. Udgivet af Harper Collins den 2. marts 2020.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: I ”Vejen til Warszawa” følger vi Peter, der er dansker i Nordtyskland. Han optages i Hitlerjugend og bliver medhjælper hos en lille pressegruppe, der arbejder rundt om i Nazi-Tyskland og i de besatte lande. I Polen fanges han af krigen. Han flygter og stilles for en krigsret, hvor han dog med nød og næppe klarer frisag. Senere bliver Peter optaget på en junkerskole. Han uddannes til SS-officer og udstationeres i Den Jødiske Ghetto i Warszawa.

I ”Kobberslottet” følger vi den dansk-jødiske Kassandra fra København, der besøger sin stenrige bedstefar i Polen, da Tyskland og Sovjetunionen invaderer landet, og hun ikke kan vende hjem til Danmark. Umiddelbart før den russiske hær når frem, gør arbejderne i bedstefarens kobbermine oprør mod deres usle og fornedrende levevis. Kassandra lever et år under feudale forhold i den russiskbesatte del af Polen, indtil Nazi-Tyskland invaderer Sovjetunionen. Derefter bliver hun af tyskerne sendt til Den Jødiske Ghetto i Warszawa.

Handlingen i serien ”Venner og fjender” (som er seriens overordnede titel) udspiller i årene 1939-1945 og serien følger Kassandra og Peters vej gennem krigen.

Peter er forældreløs, men bor hos en Bonde hvor hans dagligdag er fyldt med hårdt arbejde, pisk og grimme ord. Men en dag får Peter et tilbud om at komme med til et møde i Hitlerjugend og det ændre hans liv. Fra at være ingenting, bliver Peter pludselig noget…

Kasandra kommer fra trange kår og bliver overvældet af den rigdom hendes bedstefar besidder. Men da Kassandra, hendes bror og 2 kusiner fanges af krigen, viser Kassandra at hun er stærk og modig, hun forstår så meget, selv om hun er barn.

Det er barske fortællinger som giver stof til eftertanke. Historien er vigti,g og historier som denne, kan ikke fortælles mange gange nok. Det er så svært at forestille sig hvordan det var, når krigen kom tæt på og blev dagligdag. Børn blev tvunget til at vokse op, lynhurtigt og tage ansvar, som var alt for stort. Disse bøger beskriver hvordan krigen startede for de to børn Peter og Kassandra og det er gjort med respekt og stor indsigt i historien. Jeg er fuld af beundring over detaljer rigdommen og selv om historien er fiktiv, mærker man historiens vingesus. Det er hård og barsk læsning, men det er bøger alle burde læse, ikke mindst for at minde om, hvad vores bedsteforældre levede med. Der er så mange modige mennesker, som hædres hver gang der skrives bøger som denne serie.

Tak for det…

Bøgerne får 4 (af 6) lakridspiber

2 thoughts on “Venner og fjender – “Vejen til Warszawa” og “Kobberslottet”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *