Ukrudt

”Ukrudt” er skrevet af Katja Ranvits. Udgivet af Superlux den 27. marts 2023.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: ”Skrækken. Det indestængte åndedrag. Det er den følelse, mit barndomshjem fremkalder.”

Birgit Bagge bor med sin mor og far i den lille by Mågerup. Alt er på overfladen fred og idyl, men byen står i skyggen af Wilhelmina-klostret.

Inde bag klostrets mure vågner Magdalena og kan ikke huske, hvem hun er, eller hvordan hun er endt der. Hun kæmper med sin egen identitet, men også med klostrets overhoved abbedissen, der i samarbejde med Bjørn Kvad, styrer klostret med hård hånd.

Bjørn Kvad er hovedmanden bag menigheden Sønnerne af Legemets Gerninger, hvis indflydelse stiger i det lille lokalsamfund.

Da Birgits far pludselig dør, bliver hendes mor medlem af menigheden, og trådene bliver langsomt vævet sammen til et stort kludetæppe fuldt af ofringer, mord, vold og ukristelig opførsel.

“Ukrudt” er første bind i en trilogi om Birgit Bagge.

Det er en psykologisk thriller, der viser hvilket vanvid nogle mennesker indeholder. En mørk fortælling omhandlende et religiøst miljø, der gemmer på en ondskab og handlinger som overgår ens vildeste fantasi.

Man følger Birgit Bagge fra lille pige, og er straks klar over at hun har nogle udfordringer. Faren styrer hjemmet med hård hånd og Birgit forsøger at navigere i det. Hun får hjælp af en sød nabo, der kan noget med urter, men ordet “Skvalderkål” kommer alligevel, nogle gange ud af hendes mund. Det nævnes ikke i bogen, men mon ikke hun har Tourettes syndrom. Ordet Skvalderkål, eller Skvalder kan betyde kvalme, hvilket passer ret godt til et skældsord, ordet ”bræk” sagt på en pænere måde. For noget af det Birgit kommer ud for, er noget værre bræk.

Der er flere fortæller-stemmer, men det bliver aldrig uoverskueligt og alt går op i en højere enhed, efterhånden som bogens handling skrider frem. Dog er der steder, hvor jeg undrer mig over, hvad man kan manipulere fromme mødre til at gøre, hvor mon Birgits Mor bliver af, og at man i 1963 kan læse bladet Weekend Sex, der først udkom i 1967.

Er man blufærdig, skal man springe til næste afsnit… Der er et sted hvor en mand bestiller analt og oralt hos en prostitueret og det skal være i nævnte rækkefølge. Da manden er ved at proppe kalorius i munden på kvinden, bemærker han en smule fæces på pikhovedet. Jeg grinede en del – hvorfor ikke bare sige lort – eller hvad mener I? Jeg tænker at siger man pikhoved, siger man ikke fæces… Sorry, men når sproget bliver forfinet, hvor det ikke passer med handlingen, irriterer det mig lidt.

Tit, under læsningen, tænkte jeg, nu kan det ikke blive værre, men jo, det kunne det. Grænserne rykkes hele tiden og ondskaben kender nærmest ingen grænse. Hvor langt kan man gå, og hvor langt kan man få andre til at gå, er et stort tema. Jeg glæder mig til at læse mere, det er et spændende univers Katja Ranvits har skabt, hamrende psykologisk men dunkle hemmeligheder og mørk ondskab, ondskab af den slags du først opdager, når du står midt i den…

Bogen får 4 (af 6) lakridspiber

Se mere her:

Forlag: Superlux

ISBN: 978-87-7569-266-0

Forfatter: Katja Ranvits

Titel: Ukrudt

Sidetal: 324

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *