Gøgeungen

”Gøgeungen” er skrevet af Camilla Läckberg. Udgivet af People´s den 12. januar 2023.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: To frygtelige begivenheder, som der tilsyneladende ikke er sammenhæng imellem, ryster Fjällbacka. En kendt fotograf findes brutalt myrdet i sit showroom, og den prisvindende forfatter Henning Bauer bliver udsat for et voldeligt overfald på den lille ø, hvor han er i gang med at skrive den 10. bog i sin verdenskendte serie.  

Mens Patrik Hedström og hans kollegaer på Tanumshede Politistation står midt i en resultatløs efterforskning, graver Erica Falck i mordet på en transkvinde i 1980’ernes Stockholm. Langsomt indser hun, at nutidens hændelser trækker tråde tilbage til fortiden, og at gamle synder kaster lange skygger.  

”Gøgeungen” er 11. bind i Camilla Läckbergs serie om Erica og Patrik fra Fjällbacka. Bøgerne kan alle læses selvstændigt, men jeg vil anbefale at læse seriens bøger i rækkefølge, da der er en bagvedliggende og gennemgående historie om de personer der optræder. Jeg har læst alle bøgerne, men desværre ikke anmeldt andre end denne, da de udkom længe før jeg begyndte at blogge.

Det er 5 år siden forrige bind udkom, så at åbne ”Gøgeungen” og læse om de personer og steder man husker, er næsten lige som at komme hjem. Patrik efterforsker en sag og Erica skal skrive en bog, på magisk vis krydses deres sager og Erica er viklet ind i Patriks efterforskning – så er alt ved det gamle. Erica dykker ned i en historie om transkvinden Lola, der bor med sin datter Pytte. Alle elsker Lola og roser hende til skyerne, og hun sættes på en høj piedestal. Det slår mig dog lidt, at ingen taler om, at Lola var en ret dårlig forælder, der lod sit barn være alene om natten og gjorde andre ting, man bare ikke byder sine venner. Men, men, men, udover det, var jeg også vild med Lola, man kunne mærke en særlig personlighed, som gemte mere end øjet kan se.

Plottet i bogen, et historisk – eller historisk, er måske så meget sagt, for det ene spor er i 1980 og det andet spor, er omkring nu. Men et fortidsspor, der møder et nutidig spor, fungere rigtig godt, jeg tror dog den garvede læser, vil finde krimigåden lidt for nem. Men selv med en nem gåde, er bogen god underholdning. For selv om man tror, man har gættet rigtig, kan man jo ikke vide det med sikkerhed, før bogen er læst til ende. Man når at læse ret mange sider, inden handlingen for alvor tager fart, det trækker ned i lakridspiberegnskabet. Bogen er velskrevet og når kapitlerne skifter mellem fortid og nutid, tvinges man til at læse videre, hvilket ikke er dårligt.

Det kan være et sprængfarligt emne at skrive om transpersoner, men jeg håber, at ingen vil føle sig krænkede over måden Lola fremstilles på. Jeg syntes Camilla Läckberg beskriver personer og miljøet i denne verden, helt fint.

Det kan altid diskuteres hvorfor en serie bliver en succes. Er det voldsomheden i forbrydelsen, er det plottet der twister i det uendelige eller er det de personer der går igen i handlingen. I denne serie er det, helt sikkert, personerne og stedet. Man får følelsen af at komme hjem til noget velkendt. Forfatteren siger selv at det ikke er planlagt hvor mange bøger der skal komme i serien. Hun fortæller at hun skriver det hun har lyst til, så der kan komme 1 mere, eller 10 mere… Slutningen på denne, giver dog anledning til at tro, at der kommer, mindst, en mere.

Bogen får 4 (af 6) lakridspiber

Se mere her:

Forlag: People´s

ISBN: 978-87-7200-946-9

Forfatter: Camilla Läckberg

Titel: Gøgeungen

Sidetal: 435

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *