Sorthuset

”Sorthuset” er skrevet af Peter May. Udgivet af Gyldendal den 4. august 2022.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: The Isle of Lewis, den mest afsides og barske del af Skotland, er et gudsforladt sted med en gudfrygtig befolkning. Men under troens overflade lurer ældgamle, hedenske drifter mod hævn og blodsudgydelse. Da et bestialsk mord begået på øen viser sig at bære ligheder med et andet mord begået på fastlandet, bliver Fin Macleod fra Edinburghs politi hentet ud af sin sygeorlov og sendt af sted for at bistå efterforskningen. Fin er født og opvokset på Isle of Lewis, og turen til fødeøen bliver en rejse tilbage til hans egen mørke fortid.

Mens Fin langsomt finder tilbage til de mennesker og steder, der definerede hans traumatiske barndom, begynder den barske og pittoreske ø med sine sære skikke at påvirke ham. Hvert skridt han tager for at opklare sagen, bringer ham tættere på den skæbnesvangre konfrontation med de hændelser i hans fortid, der næsten ødelagde hans liv.

”Sorthuset” er første del i en trilogi som kaldes Lewis-trilogien. Den engelske udgave ”Blackhouse” er oprindeligt udgivet i 2011, 13 år inden den blev snuppet af et dansk forlag. Det er godt spottet, første bind kalder på både nummer to og tre – bogen er solgt i over 12 millioner eksemplar og det forstår man godt.

”Sorthuset” er sådan en bog, hvor man lige skal sunde sig lidt efter endt læsning.

Efterforsker Fin MacLeod, skal bistå opklaringsarbejdet af et bestialsk drab, på den lille ø hvor han er født og opvokset. Med det sammen han sætter foden på barndommens ø, starter en rejse tilbage i tiden. Det er som sådan ikke mordgåden, der bærer historien, men til gengæld den stærke historie om Fin´s opvækst på både godt og ikke mindst ondt, der dukker spøgelser fra fortiden op og konfrontationen er uundgåelig. Det er sådan en fortælling, hvor det er umuligt at slippe igen, da der hele tiden dukker både minder og spor op, og man bliver nød til at vide mere. Bogen er ikke barsk på den blodige eller uhyggelige måde, men menneskeligt, er den vild.

Sproget er smukt og levende, plottet er set før, men det gør overhovedet ingenting. Historien er både en god omgang krimi, hvor der skal opklares et mord og en levende skæbnefortælling – i skøn forening, som fungerer perfekt. Der startes stille og roligt ud og sluttes i et inferno af klipper, kæmpe bølgetoppe og sandheder der skal frem i lyset.

Peter May fortæller Fin´s historie, så læseren både ler og græder. Det er en stærk historie, som bliver siddende i kroppen – en krimi som kan noget specielt.

Bogen får 5 (af 6) lakridspiber

Se mere her:

Forlag: Gyldendal

ISBN: 978-87-02-35089-0

Forfatter: Peter May

Titel: Sorthuset

Sidetal: 402

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *