Alene i mørket og I dødens hænder

”Alene i mørket” og ”I dødens hænder” er skrevet af Trude Teige. Udgivet af Alpha den 27. december 2021.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bagsiden af ”Alene i mørket”: Et ældre ægtepar bliver fundet dræbt på en gård i den lille by Asker uden for Oslo. Kajsa Coren, politisk journalist på Kanal 4, bliver sendt til gerningsstedet. Egentlig arbejder hun med at dække en anden sag; omsorgssvigt og overgreb begået mod børnehjemsbørn årtier tidligere. Men dobbeltdrabet bliver ved med at rumstere, og lidt efter lidt går det op for hende, at der kan være en forbindelse mellem de to sager.

Mens Kajsa forsøger at få hverdagen til at hænge sammen med en krævende karriere, to børn, et skrantende forhold til ægtemanden og en mor, der er begyndt at opføre sig underligt, befinder drabsmanden sig meget tættere på, end hun aner.

Fra bagsiden af ”I dødens hænder”; Efter en traumatisk hændelse tre år tidligere er Kajsa Coren langsomt ved at finde tilbage til sin gamle hverdag. Ved siden af jobbet på Kanal 4 er hun gået i gang med at lave en dokumentar om sin mor, der er flyttet på plejehjem. Der tilbringer Kajsa mange timer blandt beboerne, og hun begynder lidt efter lidt at få en mistanke om, at noget ikke er, som det skal være. En mistanke, som bestyrkes, da en sygeplejerske forsvinder.

Samtidig bliver en tiårig dreng meldt savnet efter at have trænet på fodboldbanen ved siden af plejehjemmet. Hverken Kajsa eller efterforskningsleder Karsten Kjølås ser en åbenlys sammenhæng mellem de to sager, men da Kajsa involveres personligt, forstår de, hvad der er på spil.

Trude Teige er fra Norge. Hun er journalist, oversætter og har arbejdet for det norske TV2. Hun debuterede for forfatter i 2002. Der er tidligere udkommet en historisk roman på dansk, men disse to ”Alene i mørket” og ”I dødens hænder” er de første krimier hun udgiver på dansk. Serien tæller seks bind på norsk.

Bogens hovedperson, Kajsa Coren, er en helt almindelig kvinde, med helt almindelige problemer. Jeg hørte et interview med forfatteren på Krimimessen hvor hun netop fortalte at hun helt vil skrive om personer som dig og mig – helt almindelige mennesker, der lever liv vi alle kan spejle os i. Det er samfundskritiks krimi der bringer de svageste frem i lyset. I bogen ”Alene i mørket” er det omsorgssvigt mod børn og i ”I dødens hænder” er det svigt på plejehjem. Det er ikke blodig krimi, men det er. til tider, barsk læsning som ryger ind under huden. Der er dog enkelte beskrivelser, som kan virke voldsomme, men det er ikke de grumme beskrivelser der er det dominerende. Jeg vil dog ikke betegne bøgerne som hyggekrimi, langt fra. Der er uhyggelige passager og steder i handlingen hvor man kan få et lille sug i maven.

Jeg kan meget godt lide at en bog kommer tæt på og peger på problemstillinger. Bevares, her er det sat på spidsen, men der er alligevel sandhed i handlingen. Især i bogen ”I dødens hænder” hvor meget af handlingen foregår på et plejehjem. Det er tid der mangles, og det gør der i høj grad også i plejesektoren her i Danmark. Om det hjælper noget at en krimi tager fat på det, ved jeg ikke, men det viser at Trude Teiges krimier afspejler hverdagen.

Krimi med mening…

Bøgerne får 4 (af 6) lakridspiber

Se mere her:

Forlag: Alpha

ISBN: 978-87-7239-072-7 og 978-87-7239-073-4

Forfatter: Trude Teige

Titel: Alene i mørket og I dødens hænder

Sidetal: 335 og 285

Trude Teige tv interviewes på Krimimessen 2022

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *