Mørket, Øen og Tågen

”Mørket”, ”Øen” og ”Tågen” er skrevet af Ragnar Jónasson. Udgivet af Gads Forlag henholdsvis den 5. februar 2021, 11. maj 2021 og 1. oktober 2021.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

”Mørket” – Bogens bagside: Hulda har været politiefterforsker i årtier, men nu er det slut. En fremadstormende, ung mand skal overtage hendes job og hendes kontor, og Hulda er tvunget på pension før tid. Da hendes chef giver hende mulighed for at vælge en cold case at fordrive den sidste tid med, er hun ikke i tvivl. Hun vælger sagen om en ung russisk kvinde, hvis håb om asyl og beskyttelse endte på en kold, mørk strand i Island. En hastig politiefterforskning konkluderede, at der var tale om selvmord, og sagen blev lukket uden postyr. 

Hulda opdager hurtigt, at en anden ung kvinde forsvandt i samme periode, og at ingen fortæller hele sandheden. Selv Huldas egne kolleger lader til at ville bremse efterforskningen. Tiden er knap, men Hulda vil gøre alt for at opklare sagen – også selvom hun bringer sit eget liv i fare.

”Øen” – Bogens bagside: Da Hulda Hermannsdottir ankommer til den mystiske og vanskeligt tilgængelige ø Ellidaey, finder hun tre chokerede venner i en jagthytte. De var fire, som tog af sted på tur, men hvad er der blevet af den sidste ven? Alle tre lader de til at vide mere, end de vil fortælle.

Ti år tidligere, i efteråret 1987, rejste et ungt kærestepar på en romantisk weekend til Vestfjordene i Island. En tur, som fik en brat afslutning og katastrofale konsekvenser for en familie.

Det store spørgsmål for Hulda er, om der er en forbindelse mellem de to sager. Er der en morder, der hjemsøger disse øde steder?

”Tågen” – Bogens bagside: ulen, 1987. Under en frygtelig snestorm banker en fremmed på døren til ægteparret Einar og Erlas afsidesliggende gård. Den fremmede er udmattet og forfrossen, og parret byder ham åbenhjertigt velkommen. Det skulle de ikke have gjort …

Politiefterforsker Hulda Hermannsdottir skal holde jul med sin familie i Reykjavik, men hun kan ikke slippe sagen om en forsvundet pige og hendes far. Hulda tager derfor ind på politistationen julenat, men denne beslutning får tragiske konsekvenser.

To måneder senere ankommer Hulda til Einar og Erlas gård. En mystisk forbindelse mellem sagen om det ældre ægtepar og den forsvundne far og datter viser sig. Hulda sætter alt ind for at komme til bunds i begge sager. Også af helt private årsager.

Denne trilogi om Hulda Hermannsdottir starter bagfra. Forvirret? Det skal du ikke være, det hele givet god mening. At den starter bagfra, betyder at bogen begynder, når Hulda er ældst, og er ved at afslutte sit arbejdsliv, og herefter arbejder handlingen sig baglæns i Huldas liv og karriere.

Der løses spændende krimigåder, det foregår på Island og her raser elementerne ind i mellem hårdt, hvilket vanskeliggør opklaringen. En stor del af trilogien er Huldas liv og de personer der er tæt på hende. Den bagliggende historie og Huldas skæbne er så hjerteskærende, at man overvejet hvordan hun overhovedet kan hænge sammen – hun flygter ind i sit arbejde og at være betjent, at opklare forbrydelser, bliver hendes sjæls redning.

Det er velskrevne bøger, hvor både krimidelen og den bagliggende historie er spændende og fængslende. Det er historier om helt almindelige mennesker, hvor det bare er gået lidt galt. Her er ikke fyldt med blod eller vold, men der er megen smerte og detaljen er tit, i det usagte.

Bøgerne får 4 (af 6) lakridspiber

Se mere her:

Forlag: Gads Forlag

ISBN: 978-87-12-06178-6, 978-87-12-06179-3 og 978-87-12-06180-9

Forfatter: Ragnar Jonasson

Titler: Mørket, Øen og Tågen

Sidetal: 323, 330 og 288

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *