Mørke væsner – Tandtyven

”Mørke væsner – Tandtyven” er skrevet af Laura Helena Pimentel da Silva. Udgivet af Krabat den 1. august 2021.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: Væsnets hvide pels lyser i mørket. En stor lyserød hale pisker hen over gulvet. Om halsen hænger en halskæde af tænder … Luiz vover at åbne øjnene en lille smule mere. Ser han virkelig rigtigt? Ja … Der er et monster på værelset.

Luiz har fået sin første rokketand. Storebroren Romeo hjælper Luiz med at hive tanden ud. Men hvem er væsnet med den hvide pels og store hale, som kommer på besøg?

Da Luiz løfter hovedpuden, er tanden væk, men han har ikke fået nogen penge … Brødrene begiver sig ud på et uhyggeligt eventyr for at finde ud af, hvem der har stjålet Luiz’ tand.

”Mørke væsner – Tandtyven” er bind 1 i en planlagt serie om de dansk/brasilianske brødre.

Bogen er lix 22, hvilket svarer til at den kan læses af børn, der går i 4. klasse. Lixtallet kan forklares sådan; at barnet kan læse sit klassetrin x 5 (+/-5). Det vil sige at et barn i 4. klasse vil kunne læse 4 x 5 = 20 (+/-5) i Lix. Det svinger selvfølgelig efter hvor gode læsefærdigheden barnet har.

”Mørke væsner – Tandtyven” er en fin lille historie om, hvor rokketænderne kan forsvinde hen, når de ikke længere ligger under hovedpuden. To landes magiske væsner støder sammen, og giver lidt af, hvad begge landes børn – Danmark og Brasilien – tror på. I Brasilien kommer den hvide rotte El Ratón Pérez og henter børnenes rokketænder, når de er faldet ud. I Danmark kommer Tandfeen og henter tænderne og her byttes tanden til en mønt. I denne bog tørner de to magiske væsner sammen og drengene Luiz og Romeo hjælper hinanden med at løse gåden om hvad El Ratón Pérez gør ved tænderne og hvorfor der ikke efterlades en mønt under hovedpuden til barnet.

Man lærer, som læser eller lytter af bøgen, om samarbejde og kommunikation, om at det er bedst at hjælpes ad og at det altid er bedst at give noget tilbage. Denne læser glædes desuden over at Tandfeen er blevet opgraderet en smule og ikke behøver at være et prinsessevæsen.

Jeg tror bogen vil gøre sig bedst som oplæsningsbog, da lixtallet er ret højt, og når man som barn er i stand til at læse lix 22, er man omkring 9-12 år og i den alder har man, for længst, tabt de første tænder og tror ikke længere på Tandfeen. Men som højtlæsningsbog vil den fungere, der er fine billeder at tale om og også forskellige ord, der måske kræver forklaring. Der er passager som kan være uhyggelige for mindre børn, men hvis der læses i dagslys og med godt snakke omkring hvad der sker, er jeg nu sikker på at de fleste børn kan være med.

Bogen får 4 (af 6) lakridspiber

Se mere her:

Forlag: Krabat

ISBN: 978-87-93974-79-1

Forfatter: Laura Helena Pimentel da Silva

Titel: Mørke væsner – Tandtyven

Sidetal: 68

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *