Gladiator

”Gladiator” er skrevet af Jens Henrik Jensen. Udgivet af Politikens Forlag den 1. september 2021.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: Modstræbende er den tidligere jægersoldat Niels Oxen begyndt i behandling for den PTSD, der har martret ham i mange år. En kvindelig militærpsykolog vækker hans tillid – og måske andre næsten glemte følelser i ham. Oxen indvilliger, da hun foreslår ham at være leder og mentor for en gruppe PTSD-ramte veteraner på en overlevelsestur til en afsidesliggende shelterplads.

En gammel kending venter på Oxen, da han kommer hjem: Mossman fra PET. Han er modvilligt gået på pension, men er sendt i byen for at bede Oxen hjælpe PET i en sprængfarlig sag: Et antal krigsveteraner er blevet likvideret flere steder i landet, og der er brug for Oxens kompetencer som erfaren soldat og som skarpsindig efterforsker.

Da Oxen går ind i den mystiske sag, genforenes han med sin gamle makker og ven Margrethe Franck fra PET, og de to forsøger sammen at forbinde ofrene og rede den omfattende sags mange tråde ud.

Midt i efterforskningen mister Margrethe Franck pludselig forbindelsen til Oxen. Han er tilsyneladende forsvundet fra jordens overflade, og hun indleder en desperat eftersøgning af Oxen, mens han for sin del kæmper en kamp på liv og død blandt tilsyneladende ukendte fjender, der ikke regner menneskeliv for noget.

”Gladiator” er femte bind i serien om ex jægersoldaten Niels Oxen. De tre første bind i serien hører sammen og opklarer mysteriet om Danehof, nummer fire og fem er selvstændigt afsluttede historier. Og som altid, er det en fremragende ide at starte fra nummer et og arbejde sig fremefter, for at få en fulde læseoplevelse og få hele baggrundshistorien med.

Jeg elsker Oxens univers og har slugt alle bøgerne. Jeg syntes det er intelligent krimi, med kringlede gåder og interessante personer, der er med til at give historierne noget ekstra. Og denne ”Gladiator” er ingen undtagelse.

Jens Henrik Jensen har denne gang gravet et spadestik dybere. Bogen er mørk og brutal, noget der ikke har været dominerende, i de forrige bind, men det er netop det mørke, det brutale og det helt absurd vanvittige, der gør bogen til noget særligt og enormt spændende.

I denne bog om Niels Oxen, skal der søges efter indgangen til Underverden. For Oxen kommer helt der ud, hvor ingen kan bunde og hvor det er svært at komme tilbage fra. Han er længere ude, end han nogensinde har været tidligere. Her er umenneskelig træning, nåle der injicerer gift, knalderi med mandriller og kamp på liv og død. Oxen har et eneste mantra som han gentager og gentager; Mit navn er Niels Oxen og min søn hedder Magnus…

Om Niels Oxen har en englevagt, eller om det er ude med ham, ved kun den der læser til ende…

Bogen er intet mindre end fantastisk. Selv om handlingen er mørkere og meget mere brutal end man er vand til, er der stadig plads til det man kender, og elsker, i Oxens univers. Mossman der trækker i trådene og hvor man aldrig kan være helt sikker på hvilken dagsorden han følger. Margrethe Franck der handler snarrådigt og klogt, og er ukuelig på trods af hendes manglende ben. Det er stadig ude, i naturen, meget af handlingen foregår, kampen mellem det gode og det onde er det overlæggende tema og den der jyske humor, der kommer frem af og til – steder hvor man lige kan smile og more sig over små finurlige sætninger – jeg elsker den slags. Alt det der gør en bog, til en Oxen-bog. Der er også blevet plads til en kending fra en af forfatterens tidligere serier. Det er hyggeligt og ret sjovt at lade de to universer krydse hinanden.

Bogen giver en lille stemme til alle de krigsveteraner der har kæmpet for fædrelandet, og som vi alle skylder tak. Læsere af Oxen-serien, ved at Niels Oxen lider af PTSD og at han har nogle gentagende mareridt – De syv. Måske nummer otte bliver noget med en Gladiator. Uanset ligger der bunker af research bag, det er ikke uden grund, at der går et par år mellem Jens Henrik Jensens bøger.

Oxen er tilbage, vildere end nogensinde…

Bogen får 6 (af 6) lakridspiber

Se mere her:

Forlag: Politikens Forlag

ISBN: 978-87-400-6696-8

Forfatter: Jens Henrik Jensen

Titel: Gladiator

Sidetal: 500

One thought on “Gladiator”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *