Kvæler

”Kvæler” er skrevet af Kim Faber og Janni Pedersen. Udgivet af Politikens Forlag den 5. august 2021.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: Efter sit eksil i Sandsted er Martin Junckersen tilbage i København. Han er ved at blive skilt fra sin kone og er endegyldigt rykket ud af Kartoffelrækkerne og ind i en lille lejelejlighed i Nordvest. Helbredet er heller ikke det bedste.

Han er netop vendt tilbage til Personfarlig efter en alvorlig operation, da en ung kvinde findes dræbt på Amager Fælled. Hun er blevet kvalt og efterladt halvnøgen og skændet i et buskads. Hendes tøj er pænt lagt sammen på jorden ved siden af liget. Der er ingen oplagte spor at gå efter. Intet dna. Men drabet prikker til noget i Juncker. Ti år tidligere efterforskede han en lignende sag, men fandt aldrig gerningsmanden. Nu kan han ikke frigøre sig fra tanken om, at det kan være den samme morder.

Signe Kristiansen er glad for at have Juncker tilbage. Hun efterforsker et knivdrab, hvor en ung nynazist har mistet livet under en politisk aktion på Nørrebro. To uafhængige sager, indtil der viser sig et opsigtsvækkende personsammenfald.

Signe slås stadig med de psykiske senskader efter voldtægten fire år tidligere, hvor en kollega nær havde slået hende ihjel. I smug har hun gået og fulgt sin gerningsmand tæt, og den verserende voldtægtssag puster til ilden. Langsomt indser hun, at hun er nødt til at gøre noget drastisk for at komme videre med sit liv.

”Kvæler” er tredje bind i serien om Juncker og Kristiansen. De to foregående bind hedder ”Vinterland” og ”Satans sommer” og mine anmeldelser findes ved at klikke på titlerne.

Når bind nummer et og bind nummer to, i en serie, har været virkelig gode bøger, så er det altid med en god portion både håb og et ønske om at nummer tre bliver lige så fantastisk, at man starter læsningen. Lad mig bare afsløre, at forfatterparrets kurve kun er opadgående. ”Kvæler” lever fuldstændig op til mine forventninger og måske lidt mere til. For dette forfatterpar er gaven, der bliver ved med at give.

Jeg fortæller ikke et ord mere om handlingen, end bagsidetekstens, det ville simpelthen være katastrofalt at komme til at afsløre noget som helst. Jeg mener man skal passe gevaldigt på med at lave referat, da man så let kommer til at fortælle noget, som læseren selv skal have lov til at opdage.

Hvad jeg hellere vil fortælle er, at jeg er begejstret. Det er virkelig god krimi, der fastholder læseren og bliver ved med at overraske. Jeg elsker at gætte med på ”gåden” og her er der rig mulighed. Man følger politiets efterforskning og er med helt nede i maskinrummet, man bliver ledt og ikke mindst vildledt igennem. Jeg tænkte dog, i begyndelsen af bogen, at det var for nemt og at jeg allerede havde den… Men, men, men…Det havde jeg ikke! Og netop derfor, syntes jeg at både plot og handling er ret så genialt. Du bliver narret, du bliver kørt rund, og du kommer i tvivl. Men heldigvis er der aldrig tvivl om at dette forfatterpar har fundet deres rette hylde, og at de skriver krimi med både nerve og intelligens. Læseren præsenteres for ondskab, død og hævn. Det er ondskab i ordets værste forstand og bogens titel ”Kvæler” spiller en vigtig rolle og der er flere sider af netop dette ord. Det er død på den mest ubehagelige måde og hævn hvor formålet er at gøre størst mulig skade.

Kurven er opadgående og jeg var fanget. Selv om Juncker er nede i en dal på det personlige plan, viser han hvilken genial betjent han er. Signe er også ramt, at en voldtægtssag, men hun er skarp og gør hvad der skal til. Tilsammen fungere de to super godt og jeg kan ret godt lide at de ”bare” er to almindelige betjente, med helt almindelige familier. Dog tænker jeg at vi skal lade Junckers ”vandværk” få fred nu…  

Nye læsere kan godt hoppe på her, forfatterne er gode til at samle op, og huske læseren på tidligere episoder. Det ser jeg faktisk som et plus, da man, når man læser mange bøger, godt kan glemme nogle detaljer. Så nyd det lækre sprog og nyd, at der også i “Kvæler” er blevet plads til to bipersoner, der giver historien lidt kant. Jeg taler om X, der er Signes kontakt og retsmedicineren Markman, de giver på hver deres måde noget vigtigt, både i forhold til hvem de er, og deres roller i historien. Men jeg vil nu altid anbefale at man læser serier i rækkefølge og fra bind nr 1.

Spænding, Intelligens og Ondskab… De tre ting udgør et KrimiKinderÆg. Hvis du var vild med ”Vinterland” og ”Satans sommer” vil du elske ”Kvæler” som binder nogle sløjfer og lader andre bånd ligge løst til fremtidige historier.

Bogen får 6 (af 6) lakridspiber

Se mere her:

Forlag: Politikens Forlag

ISBN: 9788740059762

Forfatter: Kim Faber og Janni Pedersen

Titel: Kvæler

Sidetal: 416

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *