Venner og Fjender – “Gaden uden navn”, “Byen ved Volga” og “Sobibòr”

”Gaden uden navn”, ”Byen ved Volga” og ”Sobibór” er skrevet af Lotte og Søren Hammer. Udgivet af HarperCollins henholdsvis den 3. juni 2020, 4. januar 2021 og 18. maj 2021.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside ”Gaden uden navn”: Gaden uden navn udspilles under 2. verdenskrig i årene 1941-42. Dansk-jødiske Kasandra bor i Den Jødiske Ghetto i Warszawa, hvor dansk-tyske Peter som SS-officer er ansvarlig for udbygning og vedligeholdelse af ghettomuren. De to unge udvikler et forhold, og de involveres samtidig i en jødisk modstandsgruppe, der smugler medicin ind i ghettoen. Gruppen bliver sprængt, og snart jages Kasandra af Gestapo overalt i Warszawa.

Fra bogens bagside ”Byen ved Volga”: Byen ved Volga foregår i sommeren 1942 til sommeren 1943. Peter Weissel redder med nød og næppe livet og bliver degraderet til menig i Den Tyske Hær. Han sendes med et kompagni soldater til Stalingrad – til det, der skal vise sig at blive et af krigens afgørende og blodige slag. Samtidig tror han, at hans elskede Kassandra er død i en udryddelseslejr et sted i de tyskbesatte områder. Midt i sorgen og desillusionen har Peter alvorlige problemer med at finde ud af, hvem han ønsker at kæmpe for, i en krig hvor det bliver stadigt mere svært at skelne ven fra fjende.

Fra bogens bagside ”Sobibór”: Sommeren 1942. Hartvig Voss, Peters kammerat fra SS-skolen Bad Tölz, har efter sin rekreation i Danmark fået nyt job som revisor ved den tyske udryddelseslejr Sobibór i Polen, hvor han installerer sig i en villa udenfor lejren. Kassandra, Alexander og Debora ankommer til Sorbibòr og bliver straks sendt til gaskammeret. Men Hartvig genkender Kassandra, og i sin ærepligt overfor Peter hjælper han de tre. Alexander bliver en del af lejrens skovkommando, Debora skal passe gæs, og Kassandra kommer i huset hos Hartvig – et job hun ikke har de fjerneste forudsætninger for. Et yderst særpræget forhold udvikler sig mellem Kassandra og Hartvig, samtidig med at Alexander og Debora kæmper for at overleve i lejren.

Jeg er så helt igennem fascineret af disse bøger. Der må være lagt så mange timers research i, bare det at finde detaljer, gadenavne, hvordan ting foregik, farven på uniformer – you name it. Jeg ved godt der findes mennesker som ikke laver andet end at forske i 2. verdenskrig, men selv om man bruger deres materiale, skal det læses og fordøjes, inden det bliver til en bog.

Historierne er skrevet så levende, at man næsten føler man kan række hånden ud, og mærke menneskene. Selv om krigen var noget af det mest frygtelige, så er det også spændende. Bøgerne svælger ikke i ondskab, det er mennesker og deres følelser som er i fokus. Men det handler også om krig, så helt ublodige er de ikke og du mærker også ondskab, men det er gjort med værdighed og på en måde, så alle kan være med. Har du bare den mindste interesse i historie og Andens Verdenskrig, så skal du læse disse bøger. Historien kravler ind under huden på dig og du mærker et historisk vingesus, det er fantastisk og eminent godt skrevet. Og husk at mænd med magt, kan have været en lille bange dreng, hvis bedste ven, var hesten…

Jeg har sagt det før og gør det sikkert også igen – den her slags bøger er så super vigtige, vi skal blive ved med at tale og skrive om den satans krig og håbe på at det aldrig sker igen…

Bøgerne får 4 (af 6) lakridspiber

Se mere her:

Forlag: Harper Collins

ISBN:

Gaden uden navn: 978-877191-683-6

Byen ved Volga 978-877191-789-5

Sobibòr: 978-87-7191-810-6

Forfatter: Lotte og Søren Hammer

Titel: Gaden uden navn, Byen ved Volga og Sorbibòr

Sidetal:

Gaden uden navn: 294

Byen ved Volga: 294

Sobibòr: 301

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *