Jorden under mig

”Jorden under mig” er skrevet af Helle Vincentz. Udgivet af People´s den 15. april 2021.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: Helle vokser op på en gård på Sydsjælland i 1980érne. Mor er skolelærer, far er landmand. Helle er på fars hold, søsteren på mors.

Helle forstår ikke alt hvad der foregår omkring hende. Men hun ved at statsministeren er ond. Det er ham som er skyld i kartoffelkuren, som gør livet surt for landmændene. Derfor skændes far og mor oftere og oftere. Far begynder at opføre sig underligt. Og en dag skyder han sig i sine forældres kælder.

Helle Vincentz er kendt som krimiforfatter, men denne bog er ikke en krimi, og dog… Måske kan den sniges ind under kategorien true crime, for det var i sandhed et familiedrama der udskilte sig, dengang i 1980érne. Bogen er erindringsroman om forfatterens opvækst i 1980érne. Historien er autentisk, modig, vigtig og enormt rørende.

Læseren får forfatterens historie gennem hendes egne øjne – den lille Helles øjne, den unge Helles og den voksne Helles. Baseret på dagbogsnotater og hvad forfatteren husker, hører vi historien om en familie hvor krisen kradser og hvor nogle af livets tandhjul bare ikke passede sammen. Det giver en hjerteskærende fortælling hvor du både græder, griner og helt sikkert kan genkende dig selv, også selv om din familie ikke har været igennem noget lignende. Den lille pige udviklede tidligt en slags radar som kunne afkode stemninger og følelser, nærmest helt pr instinkt. Det er så fint skrevet og alle følelser og stemninger ramte mig lige i hjertet.

Kære Helle, det er modigt, det er stort, det er vigtigt…

Jeg er sikker på, at i de fleste familier, hænger man ikke det beskidte vasketøj op til offentligt skue. En historie som denne, vil i de fleste familier blive tiet ihjel og vil være noget man undgår at tale om. Sådan var det i 1980érne og desværre er det også, til delt, sådan i dag. Derfor er denne bog så vigtig, så rigtig. For tingene går ikke væk, bare fordi vi ikke taler om dem. Det gør de nu heller ikke, hvis vi gør, men de bliver nemmere at håndtere. Men tro ikke, det kun er alverdens ulykker der bliver beskrevet. Bogen er en kæmpe kærlighedserklæring til, næsten, enhver datters første og største kærlighed – til far. Selv om Helles far havde det svært, var han den bedste far han kunne være og man mærker den kærlighed. Der er barndomsminder om turer på traktoren, om sukkermadder, at høre Giro 413 og at skulle spise op, der er jo sultne børn i Afrika. Det må have været en svær rejse tilbage og endnu sværere at skulle lære faren at kende på ny. Der står også, i bogens efterskrift, at ”Nogle bøger kan skrives, uden forfatteren fælder en tåre. Bogen her er ikke en af dem.” Den kunne heller ikke læses. uden at fælde en tåre…

Bogen rammer noget i mig, for vi har alle prøvet at miste. Eller forsøgt at finde svar, spillede filmen anderledes inde i hovedet, men denne gang med et positivt udfald. Svar ja, til bare en af tingene og du vil kunne tage noget med fra denne bog.

Lakridspiber spiller en ultralille rolle i bogen og jeg ved ikke helt hvordan, Helle har det med dem i dag. Men mon ikke det er ok med en håndfuld?

Bogen får 5 (af 6) lakridspiber

Se mere her:

Forlag: People´s

ISBN: 978-87-7238-268-5

Forfatter: Helle Vincentz

Titel: Jorden under mig

Sidetal: 360

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *