Forårsoffer

”Forårsoffer” er skrevet af Anders de la Motte. Udgivet af Modtryk den 5. januar 2021.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Fra bogens bagside: Valborgsnat 1986 bliver sekstenårige Elita Svart myrdet i skoven tæt på et skånsk slot. Hendes stedbror dømmes for mordet, og umiddelbart efter Elitas begravelse forsvinder hendes familie sporløst fra området.

I foråret 2019 flytter Thea Lind sammen med sin mand til Tornaby, hvor han er vokset op. Da Thea gør et usædvanligt fund i et egetræ i skoven, vækkes hendes interesse for den gamle sag om Elita. Hun bliver overbevist om, at sandheden om Elitas død aldrig er kommet for en dag. Og om, at foråret 1986 krævede mere end ét offer.

”Forårsoffer” er fjerde bind i Anders de la Motte´s serie der kaldes Skånekvartetten. Bøgerne har alle selvstændige handlinger, forskellige persongallerier og kan læses uafhængigt af hinanden. De foregående hedder: ”Sensommerjagt”, ”Efterårssorg” og ”Vinterild” mine anmeldelser kan læses ved at klikke på titlerne.

”Forårsoffer” er, som de andre bøger i serien, delt op i et fortidsspor og et nutidsspor. Det er mordet på den unge pige Elita Svart, der er omdrejningspunktet, det er mordet på Elita Svart der er gåden, som skal løses, for hvem gjorde det? Var det den rigtige der i sin tid blev dømt og hvorfor, eller ikke mindst hvordan, kan så mange mennesker holde på en hemmelighed?

Jeg er vild med denne serie. De er mørke, de er dystre og de er møg psykologiske.

Det er ikke ord som action og fart på handlingen, der falder en først ind, når man skal beskrive denne serie. Men den kan noget andet… Jeg elsker den måde handlingen kommer kravlende, hvordan der efterlades små spor og hints, og hvordan man kan gætte løs, men aldrig helt have gåden, først tror man det er den ene og i næste kapitel en anden. Ud over krimigåden, er der også en fin historie om et alvorligt emne, det er almindelige mennesker der indgår i handlingen og der er altid et dilemma. Fx at du er dine forældres barn. Et begreb som måske har størst magt i den lille landsby, her er du hele din familie – ikke kun dig selv. Tager du væk, kan du blive hvem du vil, men kommer du tilbage, vil du altid være fx Smedens datter. Og selv om ikke alle personerne i serien ”vender hjem” har de den følelse af at have en slags stempel, at blive sat i samme bås.

Bogen er super velskrevet, sproget er smukt, detaljerigt og det flyder fra siderne som mælk og honning (ikke at jeg nogensinde har smagt det, men det lyder godt) Personerne bliver levende og man kan se dem for sig, og det er det samme med alle omgivelserne – jeg er begejstret og anbefaler denne serie til alle der elsker en smuk læseoplevelse som også er hamrende psykologisk.

Bogen får 6 (af 6) lakridspiber

Se mere her:

Forlag: Modtryk

ISBN: 978-87-7007-448-3

Forfatter: Anders de la Motte

Titel: Forårssorg

Oversætter: Louise Urth Olsen

Sidetal: 485

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *