De efterladte

”De efterladte” er skrevet af Palle Schmidt. Udgivet på Forlaget Calibat den 1. november 2018.

Dette er et anmeldereksemplar tilsendt fra forfatteren. Anmeldelsen påvirkes ikke heraf, den er helt og holdent et udtryk for mine meninger og holdninger om bogen.

Hauge er netop blevet løsladt fra fængslet, efter at have afsonet en voldsdom. Hauge skylder sin medfange Bjarke, en hårdkogt rockerboss, en tjeneste. Bjarkes nevø er død, druknet i et havnebassin i Frederikshavn. Det mærkelige er bare at nevøen, Ditlev, var dus med havet. Han fiskede med, fra sin morfars kutter og var elitesvømmer. Hauge erfarer at 2 andre unge mænd er omkommet, i samme by og også under mystiske omstændigheder. Er det tilfældigheder og kan en mand opvokset på stenbroen i København, begå sig i Nordjylland?

Tonen i bogen er hård. Begivenhederne er barske. Bogen er kort. Alt for kort til min smag. Bogen er beregnet som en ”voksenkrimi” men jeg syntes at denne bog er bedre egnet som en ungdomsbog eller ”næsten voksen” bog. Længden og skrivemåden meget passende., da der er skåret helt ind til benet her. Ingen unødige forklaringer eller store beskrivelser. For nogen er det måske befriende og som ungdomslitteratur sikkert nødvendigt, men jeg savner noget, noget mere.

Jeg er dog ret vild med ideen, København møder Nordjylland. De to landsdele opererer i forskelligt tempo, de taler, agere og opfatter ting fuldstændig forskelligt. Disse forskelligheder bliver beskrevet ret godt. Men det kunne være fedt hvis det blev taget længere ud. Jeg tror faktisk det kan være som at komme på en fremmede planet, at lande som hård københavner rocker i det tillukkede Nordjylland. Folk siger intet, de gør intet og de virker virkelig ugæstfrie. Indtil man knækker koden og faldet til.

Tonen er hård, benhård og rå, stemningen er dyster og rammerne er stramt trukket op. Hauge er absolut ikke svigermors drøm, men fungere her helt fint som opklarer af forbrydelsen. Det er faktisk ret spændende, når nye persontyper indgår som ”helt” i bøgerne. For Hauge er ikke lige den, man forventer får en helterolle. Der er øretæver, brutal druk og masser af mørke i hans kølvand.

Så på trods af at jeg syntes bogen er kort, får den alligevel en anbefaling herfra. Som næsten voksen litteratur pga hårdheden, som bogen til den uerfarne krimilæser – der er ikke mange spor at holde styr på eller til dig der bare elsker hurtige bøger.

Hårdkogt københavner møder Nordjylland og krimi opstår.

Bogen får 3 ( af 6) lakridspiber… Fru Thulstrup er ret pjattet med Nordjylland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *